Herdenkingsjaar

Keti Koti Alphen | Oema Foe Sranan

Datum 06 July 2024
Tijd 15:00 - 16:30
Locatie Parkvilla, Cornelisgeellaan 2, Alphen aan den Rijn
Toegang Kaartje kopen
Georganiseerd door
Oema foe Sranan
In het kader van de herdenking- en vieringsweek Keti Koti Alphen vertonen we de documentaire Oema Foe Sranan. 

 

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. Op woensdag 3 juli is er een korte introductie en een Q&A na afloop met één van de makers. 

Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten.

De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk. Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie.


Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.

Op de hoogte blijven